Grötbullar

Låt inte namnet avskräcka dig! Det är ett gott bröd som är lätt att göra :)
 
Ugnen ska stå på 250 grader.
 
Ingridienser:
2 - 3 dl havregryn
5 dl vatten
1 pkt jäst
5 dl mjölk
50 gram smör
1 msk socker
1,5 tsk salt
10 - 15 dl vetemjöl (man kan byta ut en del av mjölet mot rågsikt om man vill)
 
 
Gör så här:
  • Häll havregryn och vatten i en kastrull och låt koka upp under omrörning tills det blir havregrynsgröt.
  • Sätt gröten åt sidan att svalna.
  • Smula jästen i en bunke.
  • Smält sedan smöret i en liten kastrull, och tillsätt mjölken.
  • Värm upp smör- och mjölkblandningen tills den blir nästan 37 grader (testa med lillfingret).
  • Häll blandninden över jästen och låt den smälta. Man kan även hälla i ca en matsked av mjölet för att jästen ska jäsa bättre.
  • Häll i gröten i bunken med jästen och rör om.
  • Tillsätt socker, salt och lite av mjölet och rör om.
  • Tillsätt mer av mjölet tills degen blir degig, men tänk på att degen inte helt ska sluta vara kletig. Det är en ganska kletig deg.
  • Mjöla ner en bakyta och häll ut degen där och knåda den så att den blir jämn liksom.
  • Dela den sen i små bitar, rulla ihop till bullar och lägg på en eller flera plåtar med bakplåtspapper.
  • Lägg över en bakduk och låt jäsa i 20 minuter.
  • Ställ sedan in plåtarna, en i taget och utan bakduk, i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.
  • För att kolla om bullarna är klara kan du vända på en av dem. De ska vara gyllenbruna på botten. Man kan även knacka försiktigt på botten som på en trumma. Låter det ihåligt, så är de klara.
  • Tjoff!

Dulce de leche - Glass

Recept stulet från linnéasskafferi.se
 
Världens enklaste och godaste kolaglass :3 En glassmaskin behövs inte.
 
  • Vispa ca 7dl grädde med 2 tsk vaniljsocker
  • Vänd i en burk kondenserad mjölk
  • Blanda i ungefär en tredjedels burk karamelliserad mjölk i glassmeten och blanda sen i resten av burken lite slarvigt så att det blir kolasåsswirls i glassen.
  • Häll i burk/burkar och vänta.
  • Ät. Omnom.

Sockerkaka i Långpanna

Massor av sockerkaka fylld med små chokladbitar och hallonmos.

Ingridienser:
9 ägg
9 dl strösocker
150 g smält smör/margarin
12½ dl vetemjöl
9 tsk bakpulver
5 tsk vaniljsocker
4½ dl kallt vatten
200g Blockchoklad
500g hallon (helst frusna, men går säkert lika bra med färska)
 
Gör så här:
  • Smöra och bröa en långpanna.
  • Finhacka blockchoklad (lägg gärna i kyl ett par timmar innan, så blir det lättare att hacka och inte lika mosigt).
  • Tina hallonen lite. Kan användas som de är eller mosade.
  • Smält margarinet.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp, i en stor bunke.
  • Tillsätt det smälta margarinet.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat bunke och tillsätt sedan blandningen.
  • Blir det alldeles för svårt att blanda kan man tillsätta lite av vattnet.
  • Häll i resten av det kalla vattnet.
  • Blanda i den hackade chokladen i smeten.
  • Häll blandningen i långpannan.
  • Placera ut små klickar av hallonmoset så att det täcker hela kakan.
  • Grädda i 175 grader i ca 45 minuter. Testa med en sticka för att försäkra dig om att kakan inte är smetig.
  • När kakan har svalnat kan du antingen skära den i rutor eller i 4 delar.

Nougatmousse

(Räcker till ca 6-8 personer)

Ingridienser:
140 g nougat
30 g mörk choklad
1/2 liter grädde


Gör så här:
  • Tärna nougat och choklad i en bunke.
  • Koka upp grädden och slå den över nougat- och chokladtärningarna.
  • Låt stå i 5 minuter.
  • Mixa grädden och nougatchokladen så att allt blandas.
  • Sila blandningen genom en finmaskig sil.
  • Låt stå kallt i några timmar, gärna över natten, med lock eller liknande på.
  • Ta bort lock och vispa upp moussen tills den har lämplig konsistens.
  • Kan med fördel läggas i spritspåse och sedan spritsas på tallrik eller i skål vid servering.

Toppa gärna med frusna hallon och ca 1/2 sats hallonsirap (hitta recept här).

Hallonsirap


Ingridienser:
1 1/2 dl strösocker
1 pkt (250 g) frysta hallon (eller blåbär, björnbär, jorgubbar om så önskas)


Gör så här:
  • Smält socker gyllenbrunt i en kastrull.
  • Slå på frusna hallon.
  • Sjud, och se till att sockret löser sig.
  • Sila bort kärnor och låt svalna.

Frozen Cheesecake

8 - 10 port

Satsen blir cirka 1,5 liter smet och brukar vara lagom till en större pajform, eller två mindre.

Ingridienser:
4 st ägg
2 dl strösocker
400 g philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
Ca 6 st Digestivekex

Gör så här:
  • Smula ner digestivekex i botten på formen. Det kan behövas fler än 6st. Se till at de täcker hela botten.
  • Vill man kan man blanda kexen med knappt en matsked flytande margarin eller vatten.
  • Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål.
  • Vispa äggulorna med sockret pösigt.
  • Mosa osten och blanda ner den i vaniljsockret, rör samman med äggulorna och sockret (gärna i matberedare eller med elvisp).
  • Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen.
  • Vispa äggvitorna hårt och rör till sist försiktigt ner dem i smeten.
  • Häll smeten i formen och ställ i frysen över natten.
  • Tas upp och ställs i rumstemperatur en timme innan den ska avnjutas.
  • Dekorera gärna med pudrat florsocker och färsk frukt eller bär.



New York Blueberry Cheesecake

Räcker till 7-10 personer


Ingridienser:
300 g digestivekex
150 g smör (gärna osaltat)


Fyllningen:


600 g Philadephiaost
2 1/2 dl Kesella 10%
1 dl socker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ekologiska ägg
1 dl grädde
200 g vit choklad
1 1/2 dl färska eller frysta blåbär - andra bär går också bra


Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
  • Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
  • Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
  • Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
  • Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
  • Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
  • Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner chokladen i smeten.
  • Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär.
  • Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.
  • Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.

Chokladkräm

Ingridienser:
6 dl mjölk
4 msk maizena
3 msk socker
3 msk kakao
1 ägg
1 msk vaniljsocker


Gör så här:

Häll i alla ingridienser i en kastrull och rör om.

Sätt den på ganska hög värme.

När du ser de första bubblorna sänker du värmer och låter det sjuda tills krämen tjocknat.

Jättegod med mandarinklyftor till :D

Kladdkaka

Kladdig chokladkaka

Ingridienser:
100g margarin
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl mjöl
4 msk kakao
1 krm salt
1 1/2 tsk vanillinsocker
Margarin och ströbröd till formen


Gör så här:

Du gör i princip på samma sätt som med kluffinsen.

Sätt på ugnen på 225 grader.

Smeta ut margarin i en kakform.

Häll i ströbröd och se till att det fastnar på botten och väggar, i formen.

Börja smält margarinet. Häll inte i.

Knäck 2 ägg. Innehållet ska i en bunke, skalen kan du kasta bort.

Häll i sockret.

Vispa duktigt tills det blir lite fluffigt.

Häll i resten av alla ingridienser, inklusive margarinet.

Vispa ännu duktigare.

Nu borde smeten vara brun och smaka gott.

Häll i all smet i formen och ställ formen i ugnen i 10 minuter.

Om du vill kan du lägga ett tunt lager med florsocker eller annat fint smaskigt över kakan för att dekorera precis när den kommit ut från ugnen.


För extra kladdighet:

Se till att det smälta margarinet fortfarande är varmt när du häller i det.

Gör en och en halv sats med smet och häll i formen om kakan verkligen ska vara smetig, men då kan det vara klokt att grädda i ugnen i 12-13 minuter istället. Beror helt på vad man tycker är godast.



Tadaa!


4-minuters-kola

Lättlagad chokladkola


Ingridienser:
4 msk margarin
4 msk sirap
4 msk kakao
1 dl socker


Gör så här:

Ställ fram en plåt med bakplåtspapper på.

Plocka fram en kastrull och häll i alla ingridienser.

Sätt på en platta på högsta värme.

Börja röra runt, och gör så hela tiden.

När du ser de första bubblorna är det dags att sänka värmen till ungefär hälften.

Det ska koka under omrörning i 3-4 minuter. Sockret ska ha smält.

När det är klart häller du smeten på plåten och låter den svalna lite.

Du kan dela smeten i fyrkantiga bitar och slå in bitarna i bakplåtspapper.

Blir den för stel, låt den koka lite kortare tid nästa gång, och tvärtom om den blir för mjuk.


Enjoy! ^^*


Kluffins

kladdiga chokladmuffins (kladdkakemuffins)
Ca 10 st kanske.
Tar ungefär en halvtimme att göra om du inte är alltför långsam.

Ingridienser:
100g margarin
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl mjöl
4 msk kakao
1 krm salt
1 1/2 tsk vanillinsocker


Gör så här:

Sätt på ugnen på 225 grader.

Börja smält margarinet. Häll inte i.

Knäck 2 ägg. Innehållet ska i bunken, skalen kan du kasta bort.

Häll i sockret.

Vispa duktigt tills det blir lite fluffigt.

Häll i resten av alla ingridienser, inklusive margarinet.

Vispa ännu duktigare.

Nu borde smeten vara brun och smaka gott, annars är jag rädd att du har gjort fel.

Ställ ut lämpligt antal formar på en plåt och häll sedan lite av smeten i en form i taget.

När smeten nästan är slut kan du äte upp resten och ställa in dina muffins i ugnen i 10 minuter.

Om du vill kan du trycka ner ett bär eller en liten chokladbit i varje muffins innan du ställer in dem i ugnen.

 

Lycka till!


RSS 2.0