Grötbullar

Låt inte namnet avskräcka dig! Det är ett gott bröd som är lätt att göra :)
 
Ugnen ska stå på 250 grader.
 
Ingridienser:
2 - 3 dl havregryn
5 dl vatten
1 pkt jäst
5 dl mjölk
50 gram smör
1 msk socker
1,5 tsk salt
10 - 15 dl vetemjöl (man kan byta ut en del av mjölet mot rågsikt om man vill)
 
 
Gör så här:
  • Häll havregryn och vatten i en kastrull och låt koka upp under omrörning tills det blir havregrynsgröt.
  • Sätt gröten åt sidan att svalna.
  • Smula jästen i en bunke.
  • Smält sedan smöret i en liten kastrull, och tillsätt mjölken.
  • Värm upp smör- och mjölkblandningen tills den blir nästan 37 grader (testa med lillfingret).
  • Häll blandninden över jästen och låt den smälta. Man kan även hälla i ca en matsked av mjölet för att jästen ska jäsa bättre.
  • Häll i gröten i bunken med jästen och rör om.
  • Tillsätt socker, salt och lite av mjölet och rör om.
  • Tillsätt mer av mjölet tills degen blir degig, men tänk på att degen inte helt ska sluta vara kletig. Det är en ganska kletig deg.
  • Mjöla ner en bakyta och häll ut degen där och knåda den så att den blir jämn liksom.
  • Dela den sen i små bitar, rulla ihop till bullar och lägg på en eller flera plåtar med bakplåtspapper.
  • Lägg över en bakduk och låt jäsa i 20 minuter.
  • Ställ sedan in plåtarna, en i taget och utan bakduk, i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter.
  • För att kolla om bullarna är klara kan du vända på en av dem. De ska vara gyllenbruna på botten. Man kan även knacka försiktigt på botten som på en trumma. Låter det ihåligt, så är de klara.
  • Tjoff!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0