Nougatmousse
(Räcker till ca 6-8 personer)
Ingridienser:
140 g nougat
30 g mörk choklad
1/2 liter grädde
Gör så här:
Toppa gärna med frusna hallon och ca 1/2 sats hallonsirap (hitta recept här).
Ingridienser:
140 g nougat
30 g mörk choklad
1/2 liter grädde
Gör så här:
- Tärna nougat och choklad i en bunke.
- Koka upp grädden och slå den över nougat- och chokladtärningarna.
- Låt stå i 5 minuter.
- Mixa grädden och nougatchokladen så att allt blandas.
- Sila blandningen genom en finmaskig sil.
- Låt stå kallt i några timmar, gärna över natten, med lock eller liknande på.
- Ta bort lock och vispa upp moussen tills den har lämplig konsistens.
- Kan med fördel läggas i spritspåse och sedan spritsas på tallrik eller i skål vid servering.
Toppa gärna med frusna hallon och ca 1/2 sats hallonsirap (hitta recept här).
Hallonsirap
Ingridienser:
1 1/2 dl strösocker
1 pkt (250 g) frysta hallon (eller blåbär, björnbär, jorgubbar om så önskas)
Gör så här:
- Smält socker gyllenbrunt i en kastrull.
- Slå på frusna hallon.
- Sjud, och se till att sockret löser sig.
- Sila bort kärnor och låt svalna.
Frozen Cheesecake
8 - 10 port
Satsen blir cirka 1,5 liter smet och brukar vara lagom till en större pajform, eller två mindre.
Ingridienser:4 st ägg
2 dl strösocker
400 g philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
Ca 6 st Digestivekex
Gör så här:
Ca 6 st Digestivekex
Gör så här:
- Smula ner digestivekex i botten på formen. Det kan behövas fler än 6st. Se till at de täcker hela botten.
- Vill man kan man blanda kexen med knappt en matsked flytande margarin eller vatten.
- Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål.
- Vispa äggulorna med sockret pösigt.
- Mosa osten och blanda ner den i vaniljsockret, rör samman med äggulorna och sockret (gärna i matberedare eller med elvisp).
- Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen.
- Vispa äggvitorna hårt och rör till sist försiktigt ner dem i smeten.
- Häll smeten i formen och ställ i frysen över natten.
- Tas upp och ställs i rumstemperatur en timme innan den ska avnjutas.
- Dekorera gärna med pudrat florsocker och färsk frukt eller bär.