Nougatmousse

(Räcker till ca 6-8 personer)

Ingridienser:
140 g nougat
30 g mörk choklad
1/2 liter grädde


Gör så här:
  • Tärna nougat och choklad i en bunke.
  • Koka upp grädden och slå den över nougat- och chokladtärningarna.
  • Låt stå i 5 minuter.
  • Mixa grädden och nougatchokladen så att allt blandas.
  • Sila blandningen genom en finmaskig sil.
  • Låt stå kallt i några timmar, gärna över natten, med lock eller liknande på.
  • Ta bort lock och vispa upp moussen tills den har lämplig konsistens.
  • Kan med fördel läggas i spritspåse och sedan spritsas på tallrik eller i skål vid servering.

Toppa gärna med frusna hallon och ca 1/2 sats hallonsirap (hitta recept här).

Hallonsirap


Ingridienser:
1 1/2 dl strösocker
1 pkt (250 g) frysta hallon (eller blåbär, björnbär, jorgubbar om så önskas)


Gör så här:
  • Smält socker gyllenbrunt i en kastrull.
  • Slå på frusna hallon.
  • Sjud, och se till att sockret löser sig.
  • Sila bort kärnor och låt svalna.

Frozen Cheesecake

8 - 10 port

Satsen blir cirka 1,5 liter smet och brukar vara lagom till en större pajform, eller två mindre.

Ingridienser:
4 st ägg
2 dl strösocker
400 g philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
Ca 6 st Digestivekex

Gör så här:
  • Smula ner digestivekex i botten på formen. Det kan behövas fler än 6st. Se till at de täcker hela botten.
  • Vill man kan man blanda kexen med knappt en matsked flytande margarin eller vatten.
  • Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål.
  • Vispa äggulorna med sockret pösigt.
  • Mosa osten och blanda ner den i vaniljsockret, rör samman med äggulorna och sockret (gärna i matberedare eller med elvisp).
  • Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen.
  • Vispa äggvitorna hårt och rör till sist försiktigt ner dem i smeten.
  • Häll smeten i formen och ställ i frysen över natten.
  • Tas upp och ställs i rumstemperatur en timme innan den ska avnjutas.
  • Dekorera gärna med pudrat florsocker och färsk frukt eller bär.



RSS 2.0